Home        Aandoeningen        Behandelingen        Tarieven        Vergoeding        Contact         
     
     
 

Oedeem

Oedeem is een overtollige ophoping van vocht in het weefsel. Er zijn verschillende vormen van oedeem, t.w. primair en secundair lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem.

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De klachten die kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de bewegingen en of beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

Bij primair lymfoedeem is er sprake van stuwing van lymfe ten gevolge van onvoldoende afvloed op grond van een minder goed functionerend aangeboren lymfevatsysteem.
Het is heel goed mogelijk dat dit lymfvatsysteem jarenlang uitstekend functioneert, maar toch plotseling faalt door een trigger zoals, een ongeluk, een overmatige inspanning, extreme warmte of kou, een ontsteking, een zwangerschap of zelfs een insectenbeet.

Secundair lymfoedeem kan optreden na beschadiging van lymfvaten of lymfknopen door een kneuzing, operatie of bestraling. Een okselkliertoilet bij een borstamputatie bijvoorbeeld kan oedeem veroorzaken in een arm en hand. Door het verwijderen van lieslymfknopen kan oedeem in het been optreden.
De ontstane gezwollen lichaamsdelen kunnen belastend, vermoeiend, storend en pijnlijk zijn voor de cliënt. Behandeling is noodzakelijk om toename van het oedeem en eventuele huidinfecties, zoals erysipelas (wondroos), te voorkomen.

Veneus oedeem is een combinatie van vochtophoping en een slecht werkend veneus bloedvatsysteem dat ontstaat in de benen. 90% van het bloed wordt via de aders naar het hart teruggepompt en 10% wordt via het lymfesysteem teruggevoerd. Door een functieverstoring van het veneuze systeem (aderen) kan het bloed niet langer op de juiste wijze naar het hart worden teruggepompt. Het lymfesysteem moet hierdoor extra hard werken, maar kan het aanbod niet aan, waardoor er oedeem ontstaat in de onderbenen.

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte die vrijwel uitsluitend voorkomt bij vrouwen. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht.
Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkels). Ook kunnen de armen soms zijn aangedaan. De huid is gevoelig voor aanraking en er treden snel blauwe plekken op.
 
De behandeling van lymf-, veneus- en lipoedeem bestaat uit oedeemtherapie.

   

Aandoeningen

Acne
Couperose
Gerstekorrels
Littekens
Oedeem
Overbeharing
Pigmentafwijkingen
Spataderen
Steelwratjes
   
Contact
Nederlandse vereniging van huidtherapeuten
Wie is Jos van der Ploeg
Geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici Site development: Think Webdesign
Huidtherapie en oedeemtherapie Wijdemeren